søndag den 23. november 2008

Spleen og Veto på æresrunde

De sidste tre dage har Spleen United og Veto spillet for mere end 10.000 mennesker på tre koncertjobs i Danmark. Det er ret godt gået, som en kammerat bemærkede, da jeg gik ud fra koncerterne i aftes på Scandinavian Congress Center i Århus. Specielt også, fordi de to hver for sig kun ville kunne trække en fjerdedel - men synergien består i, at publikum pludselig har en helaftens-koncert, og at de to koncerterne sammen har en "storhed" eller tyngde, som undskylder en god bytur og en koncertbillet til 250 kroner. Og det føles ikke engang så slemt.

Spleen lagde ud - modsat i Kbh - og spillede sig igennem sine to første plader: "Godspeed Into The Mainstream" og "Neanderthal". Bedst var "Failure" og ekstranummeret "Suburbia". Og der var rave-halløj for hele pakken. Spleen rammer lidt bedre live end Veto, der til gengæld trækker på "There's A Beat In All Machines" og "Crushing Digits". Man kan ikke lade være med at sammenligne de to; Spleen er bedre live, Veto er bedre på plade. Spleen er mere festligt, mere Depeche Mode og mere lysshow, mere indpakning. Veto er mere sig selv, bedre på plade, mindre effekter og en fantastisk trommeslager. Jeg stod og gloede på ham med åben mund og frådede. Paralyseret. Fuck, det var fedt.

Veto stoppede uregelmæssigt tidligt, men de fleste publikummer opdagede ikke, at de forlod scenen, fordi Veto hurtigt kom tilbage på scenen, og desuden spillede hele seks (!) ekstranumre. Jeg foretrækker også det nyeste Veto; og bedst, når det er organisk, guitarbåret, ikke knapt så medrivende, når der går rave-Super.Troels i den.

Man kan ikke beundre idémanden bag dobbeltkoncerten. At sætte de her to bands sammen, måske på højdepunktet af deres karriere? Albumaktuelle, god timing! Kan man konkludere, at transgenrer bands - fra rock til synthrave for eksempel - er federe live, end rene rock- eller synthrave? Vi lader den lige stå der.

Supertroels skulle have noget på vej, Veto er i øvrigt på vej til at skrive sange til det tredje album.

Tak for en god afslutning på en fremragende koncertuge i Århus: Mercury Rev, The Dodos, The Ruby Suns, Ron Sexsmith, CS Nielsen/Olesen, Veto, Spleen United.

Ingen kommentarer: