torsdag den 13. november 2008

Europas hemmelige rockhovedstad

Indsæt selv dine ordspil her, Glasgow-Las Vegas, Frightened Rabbits Midnight Organ Fight...? En fin omskrivning af kunsten at danse i sengen med en partner af det modsatte køn om natten. Franz Ferdinand var repræsentant for den nye skotske bølge med deres "Take Me Out", og nu er der klar med deres tredje album. Men hvad er det egentlig, den skotske scene kan? Her følger en lille beskrivelse.

Det startede med C86, året er 1986, og det var dengang, cassettebånd udkom i formaterne C60, C90 alt afhængig af spilletid. NME lavede compilations med tidens varmeste indiebands, fra hele Storbritanien. Det siges, at den tradition særligt overlevede på musikscenen i og omkring Glasgow. Ikke alle kunstnere fra Glasgow siger, de henter deres musik fra "scenen", men der er med garanti en eller anden løs forbindelse. Glasgow bliver kaldt: Europas hemmelige rockhovedstad. Mit bud er, at der bare har været et par gode bands til at starte det hele, en sund tradition med at lave musik, gå til koncerter, generel god smag, og så har det startet en positiv spiral. (Er den samme positive spiral i gang i Danmark - mit bud er, ja. Når man hører, hvad der foregår på indiescenen i Europa minus de britiske øer, så har Danmark overtaget den rolle, som svenskerne måske har haft tidligere. Prøv at se på hvor mange mere eller mindre ukendte danske bands, der turnérer i Tyskland, Frankrig, Benelux! Den danske indie er simpelthen bedre end den nationale hos vores venner mod syd.)

Og hvad har vi så fået, lad os tage et kig lidt tilbage:
Dengang: Primal Scream, The Jesus And Mary Chain, Teenage Fanclub, Arab Strap
Nu: 1990s, Camera Obscura, Belle & Sebastian, Malcolm Middleton
Netop udgivet: Snow Patrol, Frightened Rabbit, Mogwai, Glasvegas, Primal Scream igen,
På vej: Franz Ferdinand.

GAFFA har anmeldt Glasvegas til seks af seks stjerner, med udgangspunkt i Geraldine-singlen her. 

Man kan måske ikke ligefrem tale om en skotsk bølge, men mens vi venter på Frightened Rabbit igen kommer til Århus (efter den aflyste koncert tidligere på efteråret), mens vi venter på Franz Ferdinand, så er der altså en masse aktuelle udgivelser at gribe til. Ellers er der jo hele bagkataloget af kunstnere (se ovenfor) at gå i gang med. Her en kort anbefaling fra STEREODRESSUR, Belle & Sebastians, The Boy With The Arab Strap. Den vil nogle måske kunne huske tilbage fra de glade Det Elektriske Barometer-dage?

Ingen kommentarer: